Czym się różni kawa Arabica od Robusty?

0

Wiele osób zaczynając przygodę z kawą nie zastanawia się jakiej odmiany są ziarna w opakowaniu. Najczęściej wybór dotyczy, którą markę kawy wybrać. Jednak z czasem część osób zaczyna zgłębiać informacje na temat kawy. Jedną z pierwszych informacji jaką można spotkać to różnice pomiędzy kawą arabica a robusta. Czym różnią się te dwie najpopularniejsze odmiany i która z nich jest lepsza?

Rodzaje kaw na świecie

Dwa głównie uprawiane gatunki kawy na świecie to arabica i robusta. Ta pierwsza posiada znacznie szerszy udział w rynku, ponieważ jest na nawet 70%. Kawy te różnią się smakiem jak również zawartością kofeiny. Bez względu na odmianę większość światowej uprawy znajduje się w tzw. „pasie kawowym” czyli obszarze pomiędzy zwrotnikami Raka i Koziorożca. To właśnie tam, kawa ma optymalne warunki do rozwoju.

Kawa arabica

Jak już wcześniej wspomniano arabica jest najczęściej uprawiany gatunek kawy na świecie. Jej nazwa botaniczna to coffea arabica i to właśnie stąd jej skrócona popularna nazwa. Mimo większego udziału w rynku jest ona zdecydowanie trudniejsza w uprawie od robusty. Przede wszystkim jej plantacje muszą znajdować się w zakresie wysokości od około 1000m n.p.m. do nawet 2500m n.p.m. co sprawia że nie można jej uprawiać w każdym miejscu. Drzewa tej odmiany najlepiej rosną na zboczach o dużym nachyleniu co dodatkowo utrudnia proces uprawy. Dużym problemem w procesie uprawy są choroby na które kawa arabica jest bardzo podatna.

Kawa arabica posiada mniejszą zawartość kofeiny od robusty. Jej zawartość najczęściej znajduje się w przedziale 0,8-1,4%. Kofeina chroni ziarna przed szkodnikami, co również pokazuje, że jest to gatunek trudniejszy w uprawie. Ze względu na bogatszy bukiet aromatów, oraz owocową kwasowość jest uważana za kawę szlachetniejszą.

Kawa robusta

Kawa robusta jest kawą łatwiejszą w uprawie. Plantacje znajdują się już nawet na wysokości 200m n.p.m. Dzięki odporności na choroby i prostszej uprawie kawa tego gatunku jest tańsza na światowych rynkach. Kawa tego gatunku posiada wyższą zawartość kofeiny (mieści się ona w przedziale 2,7-4%), jednak jej smak nie jest tak wyraźny jak kawy arabica co sprawia, że nie jest tak popularna na świecie. Wysoka zawartość kofeiny sprawia jednak, że na rynku często można spotkać mieszanki zawierające np. 70% kawy arabica i 30% kawy robusta. Wtedy ta pierwsza daje szeroki bukiet smakowy, a ta druga podnosi zawartość kofeiny.

Gdzie kupić dobrą kawę?

Bez względu na to jaki gatunek kawy preferujemy, warto wybrać świeżo palone ziarna. Kupując je bezpośrednio z palarni kawy będziemy mieli pewność, że kawa jest świeża. Kawa będzie posiadać więcej aromatów od tej kupionej w supermarkecie z długą datą przydatności do spożycia. Dodatkowo możemy mieć pewność, że jest to produkt przygotowany z myślą o najbardziej wymagających klientach.

Materiał zewnętrzny. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące produktu lub usług, zalecamy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.