Zakupy – jak je świadomie robić?

0

Zakupy spożywcze na stałe wpisały się w nasz harmonogram. Kupowanie towarzyszy nam niemal przez cały czas, a cała gama rozmaitych rzeczy jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Jednak jak nie wpaść w pułapki i kupować produkty, które dostarczą nam potrzebnych składników odżywczych, a jednocześnie nie spustoszą naszego domowego budżetu i nie wylądują w koszu na śmieci?

Wizyty w sklepach to jedno z ulubionych zajęć wielu dorosłych osób. Lubimy spacerować między półkami, porównywać produkty, próbować nowe smaki. Musimy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, które z pewnością przyniosą wiele zauważalnych korzyści dla domowego budżetu. 

Co włożyć do sklepowego wózka? 

W czasie wizyty w sklepie, już od wejścia jesteśmy kuszeni kolorowymi opakowaniami produktów niemal ze wszystkich stron świata. Tak bogaty asortyment z jednej strony umożliwia dokonywanie coraz to nowych wyborów, z drugiej natomiast – sprawia, że wielu z nas wpada w chaos informacyjny i wybiera zupełnie przypadkowe produkty. Jak temu zapobiec? Oto kilka wskazówek. 

  • Nie chodź na zakupy głodny – głód sprzyja impulsywnym zakupom, w czasie których wkładamy do koszyka dosłownie wszystko, na co mamy w danej chwili ochotę. W efekcie, zwykle nasz koszyk wypełniony jest po brzegi niezdrowymi słodyczami i słonymi przekąskami. 
  • Rób listę niezbędnych produktów – wypisanie rzeczy, których brakuje w naszej kuchni znacznie przyspiesza zakupy, bo sięgamy po to, po co faktycznie przyszliśmy. Jednocześnie minimalizuje ono odruch sięgania po przypadkowe produkty, których nie wykorzystamy w najbliższym czasie. 
  • Czytaj etykiety, porównuj składy – pozornie podobne produkty mogą znacząco różnić się składem, najlepiej wybierać te z najmniejszą ilością składników i bez zbędnych sztucznych dodatków.
  • Sprawdzaj aktualne promocje – produkty z tego typu ofert pozwalają niższym kosztem uzupełnić zapasy w domowej spiżarni. 

Jak planować posiłki dla całej rodziny? 

Jeśli już wiemy jakimi zasadami kierować się w czasie robienia zakupów spożywczych, możemy przejść do kolejnego kroku, jakim jest przetwarzanie tych produktów i przygotowywanie pożywnych posiłków dla siebie i najbliższych. W tym przypadku również doskonale sprawdza się lista dań, jakie planujemy ugotować w danym tygodniu lub choćby w ciągu najbliższych dni. Wtedy możemy zaplanować, jakie produkty wykorzystamy w poszczególnych dniach. Dzięki temu nie tylko oszczędzimy czas (możemy bowiem przygotować dania na 2 dni, a ewentualny nadmiar zamrozić i mieć zawsze pod ręką), ale też nie marnujemy żywności (planując posiłki, możemy dokładnie określić, jaką ilość niezbędnych produktów musimy kupić, bez konieczności kupowania “na zapas”, co często kończy się wyrzuceniem tych już otwartych i napoczętych).