Palarnia kawy – od ziarna do aromatycznego napoju

0

Palarnia kawy – to brzmi aromatycznie. W rzeczywistości to magiczne miejsce, w którym surowe, zielone ziarna kawowca uzyskują nie tylko swój znany odcień, ale i najbardziej niezwykłe smaki. Od przebiegu palenia kawy zależy jej końcowy zapach i wyczuwalne nutki smakowe.

Jak powstaje smak kawy?

Proces palenia kawy to nic innego, jak obróbka termiczna zielonych ziaren kawowca. Tylko dzięki niej uzyskamy smak i aromat, który zna każdy miłośnik kawy. Kawę pali się w temperaturze nawet do 240 °C, całkowicie pozbawiając ziarna wilgoci. Zależnie od długości palenia i wysokości temperatury w piecu, uzyskujemy całkowicie różne stopnie kwasowości i smaku wypalonej kawy. Kolor zmienia się z zielonego na czarny, jednak ten także może się różnić w zależności od kraju pochodzenia kawy.

W palarni kawy można uzyskać trzy główne stopnie wypalenia ziarna: na jasno, średnio i ciemno. Kawa jasno palona ma najwyższy poziom kwasowości, średnio palona kawa utrzymuje równowagę między gorzkością a kwasowością. Palona na ciemno kawa jest najbardziej gorzka, ale najbogatsza w smaku.

Mistrz palenia kawy czuwa nad całym procesem, który może trwać od kilku do kilkunastu minut, zależnie od pożądanego stopnia intensywności kawy. To niesamowity proces, który warto zobaczyć – wypalane ziarno kawy strzela zupełnie jak popcorn. Umiejętności oraz doświadczenie wypalacza decydują o końcowym smaku i aromacie kawy. Jaki odcień znajdziesz w naszej palarni?

Kawa palona do alternatyw

Kawa w naszej palarni powstaje z myślą o wszystkich miłośnikach alternatyw: drip, AeroPress, Chemex, Kalita, Delter. Dla koneserów kawy powstała Salwador Mango Sangria. W tej jasno palonej kawie odnajdziesz nuty egzotycznych owoców. Staramy się zachować charakter regionu, z którego dane ziarna pochodzą. Czego się spodziewać po Sangrii w swojej filiżance? Przede wszystkim bogactwa smaku mango, pomarańczy i moreli. To orzeźwiająca kawa o średniej mocy kofeiny, pełnej aromatów i słodyczy. Ziarno podczas zaparzania uwalnia swój deserowy charakter i wzywa do zaczerpnięcia łyku egzotycznej przygody.

To kawa stworzona do dripa, czyli przelewowej metody parzenia kawy. Najlepsze efekty uzyskamy w tym przypadku ze świeżo palonych ziaren. Kawa Salwador Mango Sangria pozwoli Ci także odkryć możliwości, jakie daje AeroPress. Pozwala on na eksperymenty z czasem parzenia, temperaturą wody i grubością mielenia ziaren. Jeśli lubisz kawę z alternatyw, wykorzystaj ziarna z naszej palarni.

Mała palarnia kawy

Dzięki swojej pasji do kawy, możemy dostarczać ziarna najwyższej jakości kawiarniom i klientom indywidualnym w całej Polsce. Palarnia kawy stawia na nowości i ciągły rozwój – dlatego też chętnie przeszkolimy Twoich pracowników lub doradzimy przy otwarciu kawiarni. Stawiamy na długoterminową współpracę, dlatego naszą kawę dopracowujemy do perfekcji. Palimy kawę zarówno do ekspresu ciśnieniowego jak i alternatyw. Zadbamy o świeżość i smak palonych ziaren kawowca, niezależnie czy stawiasz na mieszanki robusty czy arabiki. Staramy się, by nasza palarnia kawy stanowiła stałe źródło inspiracji.

Palone specjalnie dla Ciebie ziarno

Zanim przejdziesz do zaparzania pysznej kawy, warto dokładnie przeglądnąć naszą ofertę. Produkty różnią się krajem pochodzenia, końcowym smakiem i aromatem, znajdziesz więc na pewno to, na czym Ci zależy. Darmowa dostawa świeżo wypalonych ziaren następuje już w ciągu 48 h od złożenia zamówienia. Skontaktuj się z nami przy hurtowym zamówieniu, by ustalić wszystkie szczegóły. Po udanym zakupie wystarczy jedynie cieszyć się niezastąpionym aromatem kawy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj