Nie da się ukryć, że drzewa i krzewy owocowe obecnie nie tylko zdobią nasze ogrody, ale także i wnętrza naszych domów. Niektóre z nich możemy bowiem hodować w donicy, co daje nam podwójny zysk. Możemy bowiem nie tylko korzystać z plonów, ale dodatkowo możemy posiadać np. w salonie, jedną z bardziej nietuzinkowych i wyjątkowych ozdób. Z pewnością zainteresowanie uprawą i pielęgnacją drzewek owocowych w donicy znacznie wzrosło w ostatnim czasie. Co ciekawe, niesłychaną popularność zyskał sobie kasztan jadalny. Drzewko to ma wysokie walory estetyczne i nie oszukujmy się- jeśli tylko wiemy jak przyrządzić jego owoce – to możemy tu wskazać również na walory smakowe. Jednak jak takie egzotyczne drzewko pielęgnować i uprawiać w donicy?
Kasztan jadalny – jakie musi mieć warunki?
Uprawa kasztana jadalnego wcale nie musi być dla nas jednym z największych wyzwań. Okazuje się bowiem, że drzewko to choć ma swoje wymagania, to jednak jest wyjątkowo przyjemne w uprawie. W pierwszej kolejności musimy jednak zadbać o to, by kasztan jadalny miał zapewnione odpowiednie warunki. Przede wszystkim kasztan jadalny potrzebuje dość dużo wolnej przestrzeni, gdyż rozwija się on w dość nieregularny sposób. Pamiętajmy także, że kasztan jadalny jest jedną z tych roślinek, które przepadają za światłem. Zapewnijmy mu więc odpowiednio nasłonecznione stanowisko, a z pewnością będziemy mogli obserwować jak wdzięcznie hodowlana odmiana kasztana jadalnego rozwija się w naszej własnej donicy.
Jakie wymagania glebowe ma kasztan jadalny?
Kasztan jadalny uprawiany w doniczce ma nieco inne wymagania glebowe, niż drzewa pielęgnowane w naszym ogrodzie. Pamiętajmy więc, że idealną mieszanką gleby dla kasztana jadalnego będzie ta, która zapewni mu wysoką zawartość fosforu oraz potasu. W tym wypadku oczywiście trzeba będzie zainwestować w odpowiednie nawozy. Co więcej, gleba nie może być również zbyt ciężka i skłonna do zastojów wody. Takie warunki nie są zbyt przyjazne dla kasztana jadalnego.
Jak podlewać kasztana jadalnego?
Pamiętajmy, że kasztan jadalny to drzewko, które nie wymaga ogromnych ilości wody, jednocześnie nie za dobrze znosi przesuszenie gleby. Wobec tego uprawiając kasztana jadalnego musimy zadbać o to, by podlewać go co najmniej dwa razy w tygodniu wykorzystując do tego dość pokaźne ilości wody. W ten sposób wniknie ona do gleby, a kasztan jadalny będzie mógł z niej korzystać aż do następnego podlania. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z wodą, gdyż zastoje w glebie nie są przyjazne dla naszego drzewka.