Jaki ekspres do kawy wybrać do kawiarni?

0

Jaki ekspres do kawy powinna zakupić kawiarnia? Odpowiedz na to pytanie jest uzależniona od profilu takiej placówki. Czy lokal nastawiony jest na obsługę klientów, którzy po ciężkim dniu chcą sączyć wykwintne cappuccino z kumplami, czy tych, którzy potrzebują szybkiego espresso na wynos? Jaką ilość kawy należy przygotować i jak długi powinien być czas podawania? Na powyższe pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Jaki ekspres do kawy powinna zakupić kawiarnia? Odpowiedz na to pytanie jest uzależniona od profilu takiej placówki. Czy lokal nastawiony jest na obsługę klientów, którzy po ciężkim dniu chcą sączyć wykwintne cappuccino z kumplami, czy tych, którzy potrzebują szybkiego espresso na wynos? Jaką ilość kawy należy przygotować i jak długi powinien być czas podawania? Na powyższe pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule.

Ekspres do kawy przelewowy

Ekspresy do kawy typu przelewowe to jeden z najbardziej ekonomicznych wyborów. Składają się ze zbiornika na wodę z grzałką, koszyczka z filtrem oraz szklanego naczynia. Wrzątek ze zbiornika zalewa się zmieloną kawą, którą następnie wsypuje się do filtra. Gotowy napar ląduje następnie w dzbanku podstawowym. Urządzenia te są szczególnie wydajne, ponieważ pozwalają na przygotowanie dużej ilości kawy nawet dla dużej grupy. Niektóre modele posiadają na przykład płytę grzewczą pod dzbankiem, która utrzymuje gorący napój przez długi czas. Ponadto bardziej współczesne modele pozwalają na regulację ilości kawy. Często mówi się, że kawa z ekspresu przelewowego smakuje tak samo jak „kawa sypana”. Jedyne czego brakuje w filiżance to fusy z kawy. Zawartość kofeiny w takim napoju jest również wyższa niż w przypadku kawy z ekspresu ciśnieniowego. Jeśli Twój ekspres nie posiada wbudowanego młynka, należy kupić kawę mieloną lub zaopatrzyć się w osobny młynek. Używanie ekspresu przelewowego do zaparzenia niewielkiej ilości kawy jest również nieefektywne. Przygotowanie jednej filiżanki kawy wymaga tyle samo energii, co przygotowanie całego dzbanka.

Ekspresy do kawy kapsułkowe

Coraz większą popularnością cieszą się profesjonalne ekspresy do kawy na kapsułki. Określane są one mianem ciśnieniowych ekspresów do kawy ze względu na wykorzystanie ciśnienia do zaparzenia napoju. Większość ekspresów kapsułkowych wyróżnia się zastosowaniem specjalnych kapsułek z kawą. Pozwalają one na zaparzenie napoju bez fusów i w pełni automatycznie w krótkim czasie. Wystarczy włożyć wkład do komory, nacisnąć przycisk, a ekspres sam automatycznie dostosuje parametry. Modele kapsułkowe oprócz prostej obsługi zapewniają także różnorodność smaków i rodzajów kawy, czekolady i herbaty. Producenci zadają sobie wiele trudu, aby ekspresy do kawy na kapsułki miały współczesny design. Kapsułki są wygodnym sposobem na przygotowanie kawy, ale mają kilka wad. Po pierwsze, kosztują o wiele więcej niż kawa mielona lub cała ziarnista. Inną kwestią jest to, że urządzenia wykorzystujące kapsułki są często ograniczone do używania kapsułek tej samej marki, więc wybór kaw może być ograniczony.

Ekspresy do kawy kolbowe

Dla tych, którzy lubią nieco mocniejszą kawę, doskonałym wyborem będzie półautomatyczny ekspres do kawy, zwany też kolbowym. Można w nim zaparzyć własną kawę lub kupić już zmieloną. Tamper służy do dokładnego zmielenia kawy po włożeniu jej do kolby. Im mocniej kawa zostanie zmielona, tym lepiej, ponieważ woda podczas procesu parzenia dłużej potrzebuje czasu, aby przeniknąć do kanalików i wydobyć aromat. Wbudowany zbiornik zawiera wrzącą wodę, która jest dozowana pod ciśnieniem (zwykle 9 barów) i spływa przez wylewkę do odpowiednio ustawionej filiżanki. Kawosze preferują ekspresy kolbowe, ponieważ są w stanie przygotować wysokiej jakości napój ze świeżo zmielonych ziaren. Oferują dużą kontrolę nad siłą i smakiem naparu. W zależności od modelu można przygotować 1 lub 2 filiżanki jednocześnie. W niektórych ekspresach można znaleźć na przykład dysze do spieniania mleka, odpowiednie do cappuccino.