Zapewne każdy choć raz w życiu przyjmował pod swój dach gości. Czasem są to bardzo bliskie osoby (rodzina, przyjaciele), niekiedy również gościmy w domu ludzi zupełnie dla nas nieznajomych, którzy pojawili się u nas z różnych przyczyn. Za każdym razem jednak staramy się, żeby pokazać się przed goszczącymi się u nas osobami z jak najlepszej strony.
W czym najlepiej podawać kawę gościom?
Jak podawać kawę gościom? Z pewnością odpowiadając na to pytanie, przychodzi nam do głowy filiżanka. Jak się jednak okazuje, równie dobrze może to być (a także jednocześnie równie dobrze wyglądać) jakieś wysokie naczynie, chociażby zwykła szklanka czy kubek. W podobny sposób często podaje się zazwyczaj kawy mleczne.
Z kolei podczas degustacji kawy zwanej espresso, zapewne świetnie przez wszystkich znanej, towarzyszy zawsze nieduża szklanka z niegazowaną wodą. Woda ta ma służyć do przepłukiwania ust przez kawoszy, zanim wezmą do ust wyżej wspomniany napój.
Serwując cappuccino, postawmy na filiżanki nieco większych rozmiarów. Filiżanka do takiej kawy powinna mieć pojemność od 150 do 180 ml. W przypadku większych kaw mlecznych, typu latte lub frappe idealnie sprawdzą się wysokie, przezroczyste szklanki z długą łyżeczką
Do najłatwiejszych w serwowaniu odmian kaw zaliczają się kawa wiedeńska, a także americana – możemy podawać zarówno w filiżankach, jak i gustownych kubkach.
Z czym podawać kawę gościom, aby czuli się usatysfakcjonowani?
Nie trzeba chyba nikomu przypominać, że daniami, z którymi najczęściej podaje się kawę, są różnego typu dania słodkie.
– espresso – do tego niezwykle essecjonalnego naparu wyjątkowo pasują ciężkie, słodkie kremy, a także bezy, które posiadają zdolność przezwyciężania goryczy, która występuje w tego typu kawie,
– kawy mleczne oraz wzbogacone w dużej ilości dodatkami – tutaj warto wypróbować zestawienie razem ze stonowanymi tartami owocowymi,
– kawa sama w sobie może być także składnikiem ciast, np.sernika bez pieczenia.
Szczegóły podawania kawy.
Podczas podawania kawy gościom, należy mieć na swojej uwadze również różne dodatki, z jakimi często serwuje się ten pyszny, uwielbiany przez wiele osób napój. Na przykład mleko. Kiedy nie jesteśmy w posiadaniu ekspresu, który ma możliwość spieniania mleka, należy przelać je do osobnego naczynia, takiego jak na przykład niewielki dzbanek. Wiele osób często decyduje się, żeby spienić mleko, aby doznania smakowe gości okazały się być jeszcze przyjemniejsze.
Nieodzowne są również łyżeczki: mniejsze pasują do filiżanek, natomiast dłuższe świetnie sprawdzą się przy wyższych szklankach. Nie należy przy tym zapominać, że nie mogą one leżeć na powierzchni stołu – ich miejsce powinno znależć się na spodku pod filiżanką. Łyżeczka ma zawsze być umieszczona po prawej stronie gościa.