
Smak aromatycznej kawy to dla wielu z nas najważniejsza rzecz o poranku. Bez filiżanki tego upragnionego trunku nie wyobrażamy sobie normalnego „startu”, rozpoczęcia pracy ani podjęcia się wykonywania codziennych obowiązków. Nie powinno zatem dziwić, że od kilku lat ilość kupowanych w naszym kraju ekspresów do kawy nieustannie rośnie. Wraz z nimi coraz częściej kupujemy także dodatkowe oprzyrządowanie niezbędne do ich obsługiwania, w tym także filtry przeznaczone do stosowania w ekspresach. Pełnią one kilka istotnych funkcji, o których warto pamiętać. Zapraszamy do lektury, z której dowiesz się: dlaczego powinniśmy zwracać uwagę na używane przez nas filtry do ekspresu oraz na czym polega ich działanie?
Filtry do parzenia kawy – dlaczego ich używamy?
Krups to jeden z najpopularniejszych producentów ekspresów do kawy. Produkowane przez tę firmę urządzenia spełniają najwyższe standardy technologiczne oraz prezentują wysoki poziom estetyczny. Design każdego modelu został zaprojektowany przez sztab specjalistów, złożony z inżynierów oraz wzorników przemysłowych. Dzięki temu ekspresy marki Krups uchodzą za synonim elegancji i prestiżu – niezależnie czy mowa o ekspresach automatycznych, ekspresach na kapsułki, ekspresach ciśnieniowych czy innych rodzajach urządzeń. Każdy z modeli Krups potrafi zachwycić elegancką konstrukcją oraz wysokim poziomem użyteczności i funkcjonalności.
Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że smak kawy zależy nie tylko od używanego do jej zaparzenia ekspresu, lecz także – od stosowanych filtrów. Pełnią one bowiem niezwykle ważną rolę w trakcie całego procesu parzenia kawy.
Woda używana do parzenia kawy jest zazwyczaj dość „twarda” – oznacza to, że w jej składzie znajduje się dużo nie tylko minerałów, lecz także drobinek różnego pochodzenia. Niestety, mają one tendencję do osadzania się na ściankach naszego urządzenia – prowadząc do jego awarii – a także przenikają do przyrządzanego trunku. W rezultacie parzona przez nas kawa może zawierać także nieprzyjemne dla smaku i niebezpieczne dla zdrowia składniki. Wymienić należy przede wszystkim śladowe ilości ołowiu oraz rtęci, które obecne są w wodzie z kranu, a które wykazują wyjątkowo szkodliwy wpływ na nasz organizm.
Oryginalne filtry Krups – twój pomocnik w parzeniu kawy
By przyrządzana przez nas kawa była nie tylko wolna od zanieczyszczeń, ale także aromatyczna, warto sięgnąć po oryginalne filtry do ekspresów. W przypadku ekspresów marki Krups – oferowane filtry są wykonane z materiałów usuwających wszystkie metale ciężkie i inne szkodliwe składniki obecne w wodzie z kranu.
Stosowanie oryginalnych filtrów pozwala także zachować nasz ekspres w dobrym stanie. Dzięki redukcji ilości osadu możemy rzadziej przeprowadzać tak zwane „odkamienianie” oraz – cieszyć się wysoką sprawnością naszego urządzenia na co dzień. Należy przy tym pamiętać, że filtry powinniśmy co jakiś czas wymieniać na nowe. Częstotliwość ich wymieniania zależy oczywiście od ilości przyrządzanej przez nas kawy. W przypadku osób przyrządzających kawę codziennie – zaleca się, by dokonywać wymiany filtra co ok. 2 miesiące.