Ostrzałki do noży- rodzaje i zastosowania

0

Każda pani domu doskonale wie, jak ważny jest ostry nóż kuchenny. Po pewnym czasie używania noży, stają się one po prostu tępe i bezużyteczne. Na szczęście wystarczy je tylko naostrzyć, a do tego służą ostrzałki do noży.

Ostrzałki do nozy- rodzaje

Noże kuchenne, scyzoryki i wszelkie inne rodzaje noży wymagają regularnego ostrzenia. Służą do tego różnego rodzaju ostrzałki do noży. Powierzchnia ostrząca ostrzałek może być wykonana z różnych materiałów. Do ostrzenia noży ceramicznych czy stalowych doskonale nadają się ostrzałki diamentowe. Powierzchnia ostrząca takich ostrzałek wykonana jest z monokrystalicznych diamentów, które umieszczone są zwykle na wysuwanym pręcie. Innym rodzajem ostrzałek, które również doskonale sprawdzą się do ostrzenia noży stalowych, ale także dłut czy nożyczek są ostrzałki kamienne. Cechują się one dwustronnością powierzchni ostrzącej- jedna z nich ma większą, a druga nieco mniejszą gradację. Kamień należy zamoczyć w wodzie lub oleju do ostrzałek przed użyciem. Bardzo istotne jest także zachowanie odpowiedniego kąta pochylenia noża. Nowoczesną formą ostrzałki jest jej wersja elektryczna. Nadaje się ostrzenia ostrzy gładkich i falistych, a samo ostrzenie jest skuteczne i szybkie. Efekt naostrzenia utrzymuje się przez długi czas. 

To oczywiście jedynie kilka przykładów rodzajów ostrzałek. Istnieją jeszcze ostrzałki wodne, stalowe czy prętowe. Niektóre ostrzałki mają bardzo kompaktowe, kieszonkowe rozmiary, co sprawia, że możemy zabrać je w dowolne miejsce, np. na biwak.

Narzędzia do ostrzenia noży stalowych, ceramicznych i innych

W twojej kuchni bezwzględnie powinna znaleźć się ostrzałka, która zadba o kondycję kuchennych noży, bez względu na materiał ich wykonania. Jeśli nóż jest naprawdę tępy, warto zainwestować w ostrzałkę kamienną i wykorzystać powierzchnię ostrzącą o wysokiej gradacji. Wszystkie noże po pewnym czasie użytkowania tracą swoją ostrość, a tępy nóż wbrew pozorom potrafi być naprawdę sporym utrudnieniem i niebezpieczeństwem. Najbardziej typowym urządzeniem do ostrzenia noży, znajdującym się niemal w każdej kuchni jest kamienna osełka, która rewelacyjnie spełnia swoje zadanie.

Ostrzenie noży- o czym należy pamiętać?

Warto wybierać ostrzałki posiadające antypoślizgową podstawę. Takie urządzenia będą o wiele wygodniejsze i bezpieczniejsze w użyciu.  W przypadku większości noży, ostrzałki wymagają ustawienia ich pod odpowiednim kątem do powierzchni ostrzącej. W ten sposób noże kuchenne odzyskają pierwotną kondycję i ułatwimy sobie codzienną pracę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here