Skąd wiadomo, czy wino jest wegańskie?

Choć to może być zaskoczeniem, wino niekoniecznie jest wegańskie. Pomimo że składa się głównie z owoców, w procesie klarowania mogą być używane produkty pochodzenia odzwierzęcego. Jeżeli rozważasz przejście na weganizm albo posiadasz wegan wśród rodziny czy przyjaciół, dowiedz się, jak wybrać wino przyjazne dla tego stylu życia.

Dlaczego wino niekoniecznie jest wegańskie?

Etykieta wina zwykle wymienia tylko parę składników: winogrona, cukry i siarczyny.  

Jednak skutkiem ubocznym fermentacji jest mętna nieestetyczną zawiesina z białka drożdży i garbników. Aby wino było przeźroczyste, należy je sklarować. W tym celu używa się najczęściej żelatynę, kurze białko, rybie pęcherze albo chitynę ze skorupiaków. 

Dlaczego te składniki nie są wymienione na etykiecie? Po zakończonym klarowaniu wino się filtruje, a produkty użyte w poprzednim etapie uznaje za usunięte. Jednak sam proces produkcji przeczy założeniom weganizmu.

Na szczęście są alternatywne metody, więc weganie nie muszą rezygnować z wina. Do klarowania można z powodzeniem użyć minerałów, na przykład bentonitu, kaolinu czy krzemionki.

Po czym poznać wegańskie wino?

Producenci nie podają informacji dotyczących produktów użytych podczas klarowania.  

Istnieją jednak niezależne organizacje, przyznające certyfikaty weganizmu. Szukaj na butelce zielonego symbolu “V”. 

Szczęśliwie, niektóre sklepy online postanowiły ułatwić życie swoim wegańskim klientom. Wina zgodne z założeniami weganizmu posiadają widoczne na pierwszy rzut oka oznaczenia, więc nie trzeba się wczytywać w opisy drobnym druczkiem.  

Co odróżnia wino wegańskie od organicznego czy biodynamicznego? 

Chociaż te trzy utrzymane w zielonej kolorystyce symbole mogą wydawać się podobne,  nie mogą być używane zamiennie.

Wina organiczne unikają produktów chemicznych, a biodynamiczne tworzy się w zgodzie z cyklami natury, uwzględniając nawet cykl księżyca.  

Mimo że wszystkie te certyfikaty pomagają w odpowiedzialnych zakupach i są związane ze zdrowym stylem życia, wino organiczne czy biodynamiczne nie musi być wegańskie.

Rekomendacje win wegańskich. 

Szczególnie polecane nie tylko weganom są produkty włoskiej winnicy La Jara. Ten ekologiczny producent znany jest zwłaszcza z doskonałych Prosecco, ale warte uwagi jest również polecane przez Makłowicza Pinot Grigio.

Natomiast fani czerwonego wina nie zawiodą się na hiszpańskim Musso De Casa Rojo Pinot Noir. To propozycja zarówno wegańska, jak i organiczna. Produkty Casa Rojo znane są z niepowtarzalnego charakteru. Kluczowy dla Pinot Noir aksamitny owocowy smak, połączono z bogatym bukietem i długotrwałą świeżością.

Post Author: Redakcja itLife

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.