Większość z nas codziennie pija kawę, jednak zazwyczaj bez większej refleksji nad jej jakością. W założeniu, kawa ma zapewnić pobudzenie i choć dobrze byłoby, gdyby była też smaczna, w głowach większości Polaków utarło się przekonanie, że ten czarny napój jest gorzki, a niekiedy nawet lekko kwaskowaty i dokładnie tak ma być. Tymczasem nie do końca tak jest.
Dlaczego kawa, którą pijemy na co dzień, jest gorzka?
W większości marketów, półki aż uginają się od ziaren kawy do samodzielnego zmielenia, już przygotowanych produktów oraz kaw rozpuszczalnych. Wszystkie bez wyjątku charakteryzują się gorzkim, lekko kwaskowatym smakiem, który ludzie uznają za normalny. Tymczasem, jeśli znajdziesz dobry sklep z kawą w Twojej okolicy, przekonasz się, że smak prawdziwego napoju z ziaren powinien być zgoła inny.
Kawy, które można znaleźć w zwykłych sklepach, są przygotowywane na skalę masową. To oznacza, że ich producenci przykładają wagę do ilości, a nie do jakości, a ziarna są zazwyczaj po prostu przepalane, by zatuszować pewne niedostatki smakowe. Na szczęście, rzesza osób, które zdają sobie z tego sprawę, rośnie każdego roku.
Jak kupić smaczną kawę?
W związku z rosnącą świadomością konsumentów, rośnie także dostępność ziaren znacznie wyższej jakości. Tak zwana kawa speciality powstaje w oparciu o ziarna, które pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych upraw. Co istotne, podobnie jak w przypadku warzyw i owoców – kawa zyskuje najlepsze właściwości w warunkach odpowiadających zapotrzebowaniu określonego gatunku. Dlatego producenci kaw speciality wybierają tylko i wyłącznie plantacje, które znajdują się w szerokości geograficznej odpowiadającej zapotrzebowaniu roślin.
Jednak to nie wszystko. Plantatorzy i ich pracownicy przed wysłaniem ziaren w dalszą drogę, starannie je selekcjonują. Tak, by w transporcie znalazły się tylko i wyłącznie w pełni dojrzałe, zdrowe ziarna, które zaoferują pełnię smaku. Z uwagi na zmienne warunku pogodowe, może okazać się, że niektóre odmiany kawy dostępne są jedynie sezonowo.
Po transporcie, ziarna trafiają do kolejnego etapu swojej podróży. Palarnia kawy jest miejscem, gdzie poddaje się je obróbce termicznej. Następnie, po spakowaniu gotowy produkt trafia na sklepowe półki.
Dlaczego warto wybrać kawę speciality?
Wiele osób obawia się, że kawy speciality są astronomicznie drogie. Tymczasem nie jest to prawda: są nieznacznie droższe od tych, które są dostępne w większości sklepów. Charakteryzują się jednak znacznie lepszym smakiem, a także aromatem. Dodatkowo, w przypadku części odmian możesz również wybrać stopień wypalenia ziaren, co pozwala uzyskać zupełnie odmienny smak wypijanej kawy.
Niewątpliwą zaletą kaw speciality jest również fakt, że są one pozyskiwane z plantacji, na których nie ma wyzysku. Zarówno sami plantatorzy, jak i ich pracownicy, są godnie wynagradzani. Wraz z rosnącą świadomością wyzysku, jaki ma miejsce w wielu miejscach pracy, taka informacja ma duże znaczenie dla wielu osób.
Jak widać, kawy alternatywne niosą za sobą wiele zalet. Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje prawdziwa kawa, sprawdź, gdzie znajduje się sklep z kawą w Twojej okolicy. Gwarantujemy: gdy raz spróbujesz takiego napoju, już nigdy nie weźmiesz do ust sklepowej kawy!
Materiał zewnętrzny. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania dotyczące produktu lub usług, zalecamy skonsultować się z odpowiednim specjalistą.